Elk jaar is het zover. 1 januari luidt niet alleen een nieuw jaar in, maar vaak ook veel nieuwe wetten en regels. Speciaal voor jou hebben wij de belangrijkste veranderingen hieronder opgesomd.
Arbeid
- De maximale duur van de WW wordt vanaf 1 januari 2016 tot 2019 stapsgewijs teruggebracht tot 24 maanden (nu nog 38 maanden).
- De AOW leeftijd wordt verhoogd naar 65 jaar + 6 maanden.
- Op grond van de Wet flexibel werken kan een werknemer verzoeken om aanpassing van de werktijden, arbeidsduur en arbeidsplaats. Zo kun je bijvoorbeeld verzoeken om thuis te werken. Om zo’n verzoek te kunnen doen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
- Als je vanaf 1 januari 2016 bijstand aanvraagt, moet je de Nederlandse taal voldoende beheersen. Krijg je al bijstand? Dan geldt deze verplichting vanaf 1 juli 2016.
- Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de loonstrookjes begrijpelijk zijn voor de werknemers. De bedragen op de loonstrook moeten duidelijk toegelicht worden.
- Het minimumloon gaat omhoog. Het minimumloon mag niet meer contant worden uitbetaald, maar moet op een bankrekening worden gestort.
- De prijs van het inburgeringsexamen dat huwelijks- en gezinsmigranten in het land van herkomst moeten doen voordat ze naar Nederland komen, wordt verlaagd van 350 naar 150 euro.
Wonen
- De inkomensgrens voor de toewijzing van een sociale huurwoning gaat omhoog. Van 34.911 euro in 2015 naar 35.739 euro in 2016.
- Vanaf 4 januari 2016 kun je subsidie aanvragen voor een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel. Er zijn geen landelijke subsidies voor zonnepanelen. Vanuit gemeentes en provincies is er mogelijk wel subsidie op zonnepanelen beschikbaar.
Zorg
- Het verplicht eigen risico stijgt met 10 euro naar 385 euro. De maximale zorgtoeslag gaat omhoog: voor alleenstaanden met 58 euro tot 992 euro, voor partners met 114 euro naar 1905 euro.
- Moet je ’s nachts, ’s avonds of op een zondag naar de apotheek? Dan betaal je vanaf 2016 maximaal 45 euro per receptregel.
- De nieuwe Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg bepaalt wat goede zorg precies inhoudt en wat je kunt doen als je een klacht hebt over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.
Verkeer
- Heb je een hybride auto of een auto met een lage CO2-uitstoot? Dan betaal je de helft van het normale tarief van de wegenbelasting. Heb je een elektrische auto? Dan betaal je helemaal geen wegenbelasting meer.
Consumenten
- Persoonlijke gegevens van slachtoffers zoals adres, telefoonnummer of woonplaats worden niet langer standaard beschikbaar gesteld aan de verdachte en zijn advocaat.
- Per 1 januari 2016 start een proef voor een beloning als je kleine plastic flesjes inlevert.
- Vanaf 1 januari 2016 krijg je geen gratis plastic tasjes meer in een winkel.
Ook in 2016 adviseren wij je gratis. Ook in 2016 koppelen wij je aan een gespecialiseerde jurist die voldoet aan jouw wensen. Ook in 2016 bouwen wij verder aan onze wereld. Neem gerust contact met ons op.